13 de maig, 2009

LA PASTILLA DE L'ENDEMÀ

La ministra de Sanitat i Política Social, Trinidad Jiménez, ha anunciat avui que la "pastilla de l'endemà" es vendrà en farmàcies, sense recepta mèdica i a dones sense limitació d'edat.

[...]La ministra ha insistit que no vol convertir la "pastilla de l'endemà" en un "mètode anticonceptiu més", però sí "que resulti útil en situacions d'emergència". Jiménez ha negat que es tracti d'un "mètode abortiu", perquè aquest medicament "no és eficaç tan bon punt hi ha implantació a l'úter".[...]

(El Periodico de Catalunya 11-5-09)


Poc més a dir després del que ha apuntat la ministra Jiménez. Efectivament la pastilla de l'endemà no ha de ser un mètode anticonceptiu, però sí d'emergència. I pels que creuen que és el mateix que un avortament... Posem les coses al seu lloc. La pastilla només és efectiva durant les 72h després de la relació sexual de risc, abans que l'òvul (probablement) fecundat arrivi a l'úter.

Per aquells qui argumenten en contra l'avortament que "algun dia vaig ser un embrió o un fetus", em sembla que és filar molt prim dir que "algun dia vaig ser un òvul fecundat que encara no havia arribat a l'úter", més si prenem en compte que el 80% dels òvuls fecundats no s'arriven a allotjar a l'úter i es perden de forma natural. Finalment, els de l'argument "jo vaig ser", diran que com un dia també van ser òvul i espermatozou la menstruació de les noies és un atemptat contra la vida (perquè estan morint òvuls) , i compte amb els nois que ejaculen de tant en tant i perden milers d'espermatozous... AI, QUANTA DEMAGÒGIA!!!

Ara bé, hi ha dades que sí em preocupen... En els darrers 4 anys a Catalunya s'han administrat mig milió de pastilles de l'endemà. Massa relacions de risc o "accidents" pel meu gust. Dubto que la majoria d'aquest mig milió de pastilles s'hagin administrat per la fallida del preservatiu o d'altres mètodes anticonceptius... Aquí també hi hem d'actuar. Però la solució no passa per restringir la pastilla de l'endemà (com argumenten uns quants) sinó per fomentar l'eduació sexual efectiva (més enllà de les dues xerrades que es fan a l'escola). És molt fàcil (i poc real) dir que la joventut s'està perdent, que aquesta societat no té valors i només s'entrega al sexe i la luxúria... Escoltin, que la pastilla del l'endemà també la demana gent adulta!

Certament, les mesures per una vida sexual segura i responsable només seran efectives si les acompanyem d'una bona campanya informativa i formativa. Quan tocarà l'abaratiment dels mètodes anticonceptius, o la gratuïtat d'alguns d'aquests mètodes com el preservatiu? Quan aproparem de debó a tothom i a tot arreu aquests mètodes? A vegades sembla que començem la casa per la teulada. Quin sentit té que la Salut Pública permeti un millor accés a la pastilla de l'endemà sense facilitar primer l'accés als anticonceptius? És més, quan s'acabarà la norma arcaica que permet que algunes farmàcies es declarin objectores de consciència i es neguin a vendre preservatius? (no és el més habitual, però existeix)

No em malinterpreteu, em sembla bé la nova mesura que facilita l'accés a la pastilla l'endemà, però potser hauria de venir acompanyada d'altres mesures que ajudin també a disminuir l'utilització d'aquesta pastilla. Que no s'oblidin d'informar sobre els efectes nocius que pot tenir l'abús de la pastilla de l'endemà...

1 comentari:

  1. Hola! Felicitats pel blog i pels posts! En l'ús de la píndola de l'endemà, i també en la rebaixa de l'edat de les noies als 16 per poder decidir la interrupció voluntària de l'embaràs, el debat social conté un tema latent que ningú no aborda de cara. Molts pares i mares manifesten la por que les seves filles facin coses que ells no sàpiguen. Cert, és lògica aquesta inquietud. Però no és l'Estat i la legislació qui ha de resoldre els conflictes de comunicació entre generacions. Les prohibicions no són la solució. La prova és que molts pares ignoren, o prefereixen ignorar l'abús de l'alcohol i drogues que fan els seus fills i filles. Les drogues són il·legals, l'alcohol en menors també i, tanmateix, el problema hi és. L'element a reflexionar és perquè en una societat avançada, hi ha fills i filles que no confien en els seus pares i mares, i a l'inrevès.

    ResponElimina