29 de gener, 2010

GRÀCIES...

Les Filles de Lilith continuem avançant.

LA REALITAT MÉS PROPERA DE LES DONES TROBA EL SEU LLOC ALS PREMIS DEL CONSELL DE BENESTAR SOCIAL

El programa de ràdio Les Filles de Lilith ha estat guardonat amb la menció especial en la categoria de ràdio.

Barcelona, 28 de gener de 2010.-Fa poc més d’un any que des de les Filles de Lilith posem un toc femení a les ones radiofòniques. Durant aquesta última temporada hem intentat descubrir una petita finestra a la realitat més propera de la dona. Una finestra on han tret el cap persones que ens han ajudat a construir un paissatge encoratjador i més igualitari. Amb tot, hem aconseguit posar-nos davant dels micròfons de Ràdio Cornelà amb un programa de qualitat; un esforç que ha estat guardonat amb la menció especial en la categoria de ràdio als XVII Premis del Consell de Benestar Social de l’Ajuntament de Barcelona.

Gràcies a tots els convidats i convidades que han passat pel nostre estudi i han dignificat el nostre treball. És senzill posar il.lusió en aquesta tasca quan la pots compartir amb un equip de professionals com els que formen les Filles de Lilith: el Samuel Castro, l’Anna Pitarch, el Guillem Riera i l’Esther Vizuete.

No dubteu que, pas a pas i a la nostra manera, continuarem intentant fer visibles a les dones; implicant-nos tots i totes, perquè ells també ens han demostrat que saben parlar en femení.

Us esperem els dimarts de 21h a 22h al 104.6 FM, dial de Ràdio Cornellà. També ens podreu seguir a través del nostre blog lesfillesdelilith.blogspot.com, on podreu escoltar tots els nostres programes i seguir l’actualitat en clau femenina.

Gràcies pel vostre recolzament!

--
Laura Flores
Directora de Les Filles de Lilith

26 de gener, 2010

"EL COS DE LA DONA S'HA CONVERTIT EN UN CAMP DE BATALLA"

Més de 40 dones són violades diàriament a la República Democràtica del Congo. Des que en l’any 1996 començaren els conflictes armats, la violència sexual s'ha convertit en un arma de guerra habitual pels exèrcits dels rebels.


Laura Flores.- La periodista d'origen congolès, Caddy Adzuba, que visita aquests dies Barcelona, s'ha convertit en un dels màxims exponents de denúncia contra les vexacions i els abusos a dones, que es produeixen diàriament a la República Democràtica del Congo, a mans dels exèrcits insurgents. També llicenciada en dret, es defineix com “una cronista sobre el terreny”.

Només tenia 15 anys quan, després de la caiguda del règim de Kinshasa, el 1996, l'anomenada Aliança de Forces Democràtiques per a l'Alliberament del Congo, recolzada pels exèrcits de Ruanda i Uganda, va començar a prendre el control dels pobles miners i les zones rurals del país. Darrere d'aquesta invasió es van produir grans massacres humanes i greus violacions dels Drets Humans. Aquesta va ser l'espurna que va encendre un conflicte armat que encara és viu al Congo. Malgrat el tractat de pau que es va signar a Pretòria el 2003 per construir un estat nacional unitari, encara existeixen més de vint fraccions armades diferents dins del seu territori i es calcula que cada dia moren al voltant de 100 persones com a conseqüència dels aldarulls ocasionals contra les forces rebels.

Més de cinc milions de persones han perdut la vida des que va començar la guerra, un milió de congolesos són refugiats i 40.000 nens menors de 15 anys formen part actualment d'alguna fracció armada. Tanmateix, les xifres de damnificats augmenten si afegim a les més de 500.000 dones congoleses que han estat víctimes de la violència sexual, moltes d'elles menors d'edat.

Adzuba assegura que “el cos de la dona s'ha convertit en un camp de batalla” al seu país. Així, 40 congoleses són violades diàriament pels insurrectes i sotmeses a tortures “que cap animal seria capaç d'aguantar”. Elles, no només pateixen abusos sexuals, també és habitual que els agressors introdueixin ganivets, pedres, trossos de vidre, pals de fusta i tot tipus d'objectes a la vagina de les víctimes. La majoria, a banda del trauma psicològic que hauran d'arrossegar tota la vida, perden els seus genitals i l'aparell reproductor. Mutilacions del clítoris, cremades arreu del cos i la privació de menjar també s'afegeixen a la llarga llista de vexacions que cada dia es produeixen contra les dones sota la total impunitat dels agressors. “En aquests moments només puc dir que el dret internacional ha fracassat al meu país”, es lamenta la periodista.

Quan aquesta situació l'explica Caddy Adzuba, amb un to reivindicatiu però seré, és inevitable estremir-se escoltant casos reals de dones i noies que han estat víctimes de brutalitats sexuals “que s'escapen a la imaginació humana”. Per despertar consciències la periodista ha après “a explicar el que està passant sense embuts, malgrat sigui dur o pugui ferir la sensibilitat d'algunes persones”. Però és necessari “que la gent s'assabenti del que estan patint les dones al Congo”. Decidida i sense obviar detalls Adzuba explica el cas d'una víctima de violació i tortures.
“Una dona estava a casa amb la seva família, el seu marit i cinc fills. Acabaven de sopar. Enmig de la nit van irrompre set rebels a la seva llar, la van lligar i, davant de la seva família, la van violar un darrere de l'altre. Després van obligar a un dels seus fills a mantenir relacions sexuals amb ella, però el marit es va oposar i, quan va intentar defensar a la seva família, el van decapitar i tallar les seves extremitats davant la mirada de tots. Posteriorment, els soldats van portar a la dona i els seus fills presoners al camp, on la van convertir en la seva esclava sexual, separada dels seus fills. Al cap de cinc dies, en què havia estat sotmesa a tot tipus de tortures, va demanar veure els seus fills. I els soldats li van portar cinc caps, evidentment eren ells (els fills). Mentre els assassins reien, li van dir a la dona que durant aquells dies l'havien alimentat amb la carn dels seus propis fills”.

D'aquesta manera, els rebels han convertit la violència contra les dones en una gran arma de guerra, perquè les famílies queden destruïdes. Un 60% de les víctimes contrauen el VIH i són abandonades pel seu marit, en molts casos els fills són obligats a mantenir relacions sexuals amb les seves mares i no volen tornar a casa perquè senten vergonya.

“Com hi ha dones que després d'això poden continuar endavant, amb ganes de viure?”, va preguntar una de les assistents a la conferència de Caddy Adzuba; i ella va respondre “perquè les mou les ganes de lluitar per tornar a la vida que tenien abans d'aquesta guerra”.

20 de gener, 2010

LFL 10.11.2009 ELS DRETS DELS PARES...

Últimament a Les Filles de Lilith hem encadenat una sèrie d'adversitats (i les vacances de nadal) que ens van fer baixar el ritme de programes, vam emetre recopil.lacions de programes ja emesos i no els he penjat al blog perquè ja estan les versions senceres d'aquestes "barreges". Però ja ens hem posat les pil.les i desprès d'aquest programa que us deixo aaquí per escoltar (data del mes de novembre), d'aquí a un parell de dies ja estarem totalment actualitzades amb el programa que vam emtre aquest mateix dimarts...

Escolteu la tertúlia que vam fer sobre l'ampliació de la baixa paternal que es preveu que entri en vigor a partir del gener de 2011. Els pares passaran de dos setmanes de permís a quatre setamanes. Ens van acompanyar l'Arnau Funes, regidor a l'Ajuntament de Cornellà per ICV, la Gemma Sau, psicòloga familiar i la Zaida Liluc de CCOO al Baix Llobregat. Feu click al play!!



Com sempre, els professionals de la CAMFiC ens han acompanyat a la nostra secció de salut, l'Anna Pitarch ens obre la clau de l'armaria i l'Esther Vizuete ens fa una volta per la seva habitual història en femení.

També us podeu descarregar el programa fent click aquí.

A Les Filles de Lilith parlem en femení!

13 de gener, 2010

US ESPERO A TAULA...

Demà, dijous dia 14 tindrà lloc la PRESENTACIÓ d’Us espero a taula, a les 19’30h, al cafè de la llibreria Laie.

Dir-te també que continua vigent el CONCURS d’Us espero a taula. Tens temps fins al 31 de gener per enviar a ruthribo@gemmalienas.com:

- una foto d'un plat fet a partir d'una recepta d' Us espero a taula
- una valoració de la recepta que has escollit
- el teu nom complet
- una adreça de correu electrònic

Els Premis per als guanyadors i guanyadores seran:

- Primer Premi: dos llibres de l’autora dedicats.
- Segon i Tercer Premi: un llibre de l’autora dedicat

El Lliurament de premis, al qual podran assistir els 3 guanyadors i/o guanyadores, es durà a terme tot fent un cafè amb pastes preparat per l’autora.

Per últim, dir-te que en el següent enllaç podràs veure algunes de les fotos de receptes i valoracions que ens han enviat per al concurs (per llepar-se els dits!)

11 de gener, 2010

FEMTALENT, UNA XARXA PER ATRAURE DONES A LA CIÈNCIA

El Departament de Treball de la Generalitat la Xarxa de Parcs Científics i Tecnològics de Catalunya (XPCAT) ha presentat avui 7 de gener el projecte Femtalent, una iniciativa pilot sobre la igualtat d’oportunitats i la gestió del talen

Marta Corcoy. Aquesta iniciativa va néixer considerant que l’evolució econòmica i social passa per un canvi en el model productiu. Aquest canvi es basa en l’economia del coneixement com a procés de superació de l’era industrial. Catalunya compta amb un sòlid sistema d’investigació, innovació i tecnologia però amb poca presència femenina.El projecte Femtalent vol aprofitar la potència de les xarxes socials per fer una xarxa única de les dones científiques, tecnòlogues, empresàries i totes les professionals que desenvolupen la seva activitat en parcs científics i tecnològics de Catalunya. Les membres poden accedir als serveis exclusius de: coaching, formació, banc d'idees o accés complet al directori.

Totes les dades demostren que els estereotips de gènere són motiu d’exclusió del talent femení també en la ciència, la tecnologia i la innovació, amb uns percentatges molt baixos de participació de dones en els llocs de presa de decisió, responsabilitat i influència, i uns nivells de satisfacció professional millorables. De les 54.000 persones que treballen als 19 Parcs Científics i Tecnològics de Catalunya, aproximadament 21.000 són dones

Més informació a Dones Digital